2017. augusztus 26., szombat

Autófólia, autófóliázás Blog érdekességek Budapesten

Autófólia, Autófóliázás Budapest

 

Az autófóliázás lényegéről röviden



    Autófóliázás alatt a legtöbb ember autóüveg-fóliázást ért, de ezzel együtt fontos megjegyezni, hogy az autófóliázásnak létezik egy másik fajtája is, nevezetesen az autókarosszéria-fóliázás.
    
Ebben a cikkünkben az elterjedtebb és közismertebb autóüveg-fóliázással foglalkozunk.
    
Az ilyen célra használt fóliák alapanyaga poliészter műanyag, és szerkezetük – csekély, általában néhány tíz, legfeljebb 2-300 mikronos vastagságuk ellenére – réteges: a hordozórétegen túl általában egy infravörös fényt visszaverő hatású fémezett régetből, egy UV-szűrő (UV-t visszaverő) rétegből, egy esztétikai célú színezett rétegből és egy (vagy több) karcálló rétegből állnak.
    

Az autófóliázás célja meglehetősen sokrétű lehet:


    Egyrészt kellemesebbé tehető általa a vezetés élménye, mert megfelelő fóliával nagymértékben csökkenthető a nap fényének az utasteret melegítő hatása (adott esetben akár a klímaberendezés használatát is fölöslegessé téve!), ezen felül pedig a látásban zavaró, vakító hatása is jelentősen enyhíthető. És akkor még nem beszéltünk az UV-szűrős fóliák egészségvédő hatásáról!
    
Másrészt az autóüveg-fóliázás által csökkenthető annak a valószínűsége, hogy autónk feltörés áldozatává válik, mert egy megfelelően elsötétített ablakú autóba nem lehet kívülről belátni, így megállapítani sem lehet, hogy van-e mit elvinni belőle, ahogy azt sem, hogy van-e esetleg olyan lopásvédelmi rendszer telepítve az autóba, ami meghiúsítana egy lopási kísérletet; ezenkívül a fóliázás komoly mechanikai védelmet is nyújt, olyan mértékben megnehezítve az üveg betörését, hogy a tapasztaltabb tolvajok sokszor emiatt eleve meg sem próbálkoznak a dologgal.
    

autófólia és autófóliázás, épületfóliázás Budapest

autófólia autóüveg fóliázás autófóliázás árak

épületfóliázás

Harmadrészt az ablakok mechanikai szilárdságának növelése által a fóliázás a feltörés- és lopásvédelmen túl az autó normál használatával járó mechanikai behatások (pl. kőfelverődés vagy az autómosók keféjének enyhe, de hosszabb távon számottevő karcoló hatása) ellen is véd, mitöbb, egy esetleges baleset alkalmával, ha betörik az ablak, megvédi az autóban ülőket az üvegszilánkoktól azáltal, hogy nem engedi azokat az utastérbe beszóródni.
   
 Negyedrészt az autófóliázás esztétikai jelentőséggel is bír: bizonyos körökben, ill. bizonyos autótípusok esetében a sötétített üveg mint az optikai tuning része szimbolikus értékkel bír és mint olyan, elengedhetetlen; ezen felül pedig léteznek színes fóliák is, amelyeknek megint más célcsoportokhoz tartozók érdeklődésére tarthatnak számot.
    
Annak érdekében, hogy az autónk abalakait borít fólia előnyeit minél tovább élvezhessük, érdemes odafigyelnünk az alábbiakra:
    
Először is fontos, hogy a fólia felhelyezése után kb. egy hétig nem javasolt ablakot mosni, és az ablakok lehúzását is célszerű kerülni, mert ilyenkor még nem kötött meg kellőképpen a fóliát rögzítő ragasztóanyag.
    
Ezután már nyugodtan moshatunk ablakot, de ekkor sem mindegy, hogy milyen ablaktisztítószert és milyen eszközöket használunk. Kerüljük a szemcséket tartalmazó, súroló, azaz karcoló hatású szereket (az, hogy egy fólia karcálló, még nem jelenti azt, hogy semmivel nem lehet megkarcolni, és amúgy is jobb az elővigyázatosság), és ne használjunk durva, kemény felületű szivacsot, papírt vagy bármilyen más, olyan eszközt, ami a fólia megkarcolódását okozhatja. Az ablakokat mindig nedves állapotban tisztítsuk, és ha makacsabb szennyeződést találunk rajtuk, akkor se dörzsöljük őket túl erősen, hanem ehelyett használjunk val
amilyen, az adott szennyeződéshez megfelelő oldóhatású tisztítószert.
   
 És végül tekintsük át röviden az autóüveg-fóliázásra vonatkozó magyarországi jogi szabályzást: a hátsó szélvédőre és a hátsó, oldalsó ablakokra bármilyen fényáteresztésű fólia rakható, ha az autó rendelkezik két oldalsó visszapillantó tükörrel. Az első, oldalsó ablakokra minimum 70%-os, az első szélvédőre pedig minimum 75%-os összegzett fényáteresztő képességű fólia ragasztható. Fontos, hogy bármelyik ablakra csak „H” minősítéssel rendelkező fólia kerülhet.
    
Kellemes autózást kívánunk!


 

 autófóliázás és autófólia elkészítésével és használatával védekezhetünk a tényleges lopás ellen. Ha balesetek esetén csökkenthető az üvegszilánkok okozta sérülések valószínűsége, az már jelentősen növeli a túlélési arányt.

Budapesten is autófóliázás

Az autó üvegfóliázás során felszerelt biztonsági autófólia megnehezíti az üveg apró összetörését, és törés esetén is egyben tartja azt. Különböző tesztek alapján egy megfelelő vastagságú biztonsági autófóliázás akár 40 másodperccel is képes lelassítani a betörést.

autófólia, autófóliázás blog


Ezt az eredményt tartja még extrém körülmények esetén is.

Nézze meg ezen blogokat, érdekességeket!

Komolyabb autófóliázás esetén hívja munkatársainkat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése